lördag 30 juni 2012

Gjort idag

1. Varit till Multasormi och Kauppila. Multasormi öppnade vid Agrimarket i Åbo i våras och de har ett betydligt större urval där än i Prismas trädgårdsbutiker så det är definitivt värt ett besök, åtminstone om man som jag tycker att det är trevligt att få S-bonus på allt. Därifrån köpte vi några nävor, funkia, två löjtnantshjärtan och en buske svarta vinbär. Men eftersom jag inte hittade alla nävor och anemoner jag ville ha åkte vi i alla fall till Kauppila och där har de ju allt. Fast samtliga växter jag kollade priset på var 2-3 euro dyrare i Kauppila, så billigt är där inte.

2. Grillat i ösregn. Ätit egna nypotatis och kopiösa mängder glass.

3. Fixat på gården. Även det i ösregn, men är man ivrig så är man. Här ser ni vad vi använt en del av stenarna jag införskaffade via bytesbörsen till. Nu är det bara att börja plantera.


Ser ni att  rabatten sluttar? Det irriterar mig och jag har fyllt på både grus och mylla, men det är väl bara att inse att om gården sluttar så gör den det. Hit skall nävorna.


Jag gillar stenblocket. Det blev ju ganska platt annars nu så.


 Några av stenarna vi hämtade var riktigt stora och passade perfekt hit. Nu har vi grus i simbassängen också och det verkar fungera eftersom där inte är en enda liten vattenpöl trots att det regnat.

fredag 29 juni 2012

Den nya gården

 Efter tio lastbilslass med fyllnadsjord, tre lass grus och två lass mylla ser här helt annorlunda ut och vi är jättenöjda. Det är minsann en konstig känsla då hela gården plötsligt är på samma nivå. Inga gropar och inga jordhögar (åtminstone inga gigantiska). Eftersom de lovar regn tills imorgon fick vi bråttom att så gräsfröna så att vi slipper vattna en massa sedan så det har vi gjort nu på eftermiddagen och nu ska vi ännu försöka breda ut gruset lite noggrannare efter att barnen somnat. Det finns således ingen tid till att skriva ett långt och utförligt inlägg om de två senaste dagarnas strapatser här på gården, men lite bildbevis på vad som hänt skall jag bjuda på.






torsdag 28 juni 2012

onsdag 27 juni 2012

Mera dekorationer

Gårdagens åskväder söndrade vårt modem (igen!), men nu har vi lånat ett så nu kan jag blogga igen. Det tycks gå sönder vid första bästa åskknall här, för samma sak hände då det åskade i november då vi just hade flyttat. 

Hur som helst fortsatte vi med dekorationerna igår. Den här gången kan jag faktiskt säga vi för jag har också spikat dekorationslister. Först behandlade jag terrasstolparna och balken med grundfärg och sedan skulle vi skruva fast bågarna, trodde jag. Men riktigt så enkelt var det ju inte för på varje sida av varje terrasstople skulle det fästas en liknande list som på fönstren och även denna list skulle ha klossar i ändorna. Dessutom skulle det spikas fast lister som en krans under bågarna också. Nåja, nu är vi i alla fall nästan färdiga med det, men några terrasstolpar saknar lister ännu.




Lite råddigt. Men några bättre bilder hann jag inte få innan kamerans batteri tog slut.


Idag på kvällen var vi också med min moffas hjälp och hämta kullerstenar av en som skänkte bort en  hög sådana via Radio Vegas bytesbörs. Jag trodde nog inte riktigt att den dagen då jag börjar göra affärer via bytesbörsen skulle komma riktigt ännu men nu är jag i alla fall glad att jag ringde då jag råkade ha radion på just då. Vi hämtade sex släpvagnar med stenar och jag kan tänka mig att använda dessa till många olika saker för planer finns det gott om, men jag har en idé.




Den bästa nyheten av alla är ändå att vi imorgon på riktigt torde få hit en grävmaskin. Femte gången gillt kanske?

måndag 25 juni 2012

Eferlyses: sol och grävmaskin

Men någonting kan man ju göra i brist på bådadera. Jag har i alla fall bakat och gjort mysli. Och så har vi kört till centrum och köpt glass bara för att få ungarna att ta varsin tupplur i bilen då den äldre vägrade sova här hemma torts att han var helt slut. Jonas har också fixat kantteglen på garagetaket och så har han faktiskt spikat fast dekorationer på nedrevåningens fönster och dörrar. Det känns ju onekeligen lite oviktigt att göra just det med tanke på allt annat som är ogjort, men någon gång skall det ju göras och nu fick han i alla fall jobba under terrasstaket. Bra att få dem uppsatta på huset så har vi lite mindre lister och grejs som ligger i vägen någon annanstans. På förmiddagen tvättade jag också terrasstolparnas övre del med mögeltvätt för att råda bot på prickigheten innan jag grundmålar dem. Sedan då jag gjort det får Jonas sätta fast dekorationerna på dem också.



En list och en fyrkant i vardera ändan på den var det som saknades ovanför fönster och dörrar.


Ovanför de vita bräderna på stolparna skall det komma bågar som går upp till balken ovanför.


Besvikelsen

Idag var den stora dagen då grävmaskinsgubben äntligen skulle komma och jämna våra jordhögar med marken. Vi hade hade t.o.m. satt väckarklockan och ringa för att säkert vakna i tid. Men ingen grävmaskin dyker upp och på förmiddagen ringer då gubben och han vet inte alls när de kan komma hit och gräva för nu är det någon lastbil som gått sönder och jadajadajada. Kanske kan han komma i slutet av veckan om han kan ordna någon annan lastbil som kan köra hit maskinen eller så om ett par veckor då han fått lastbilen fixad eller så...

Ja, tur att vi inte behöver gå här sysslolösa i alla fall. Men nog hade det varit trevligt om vi hade kunnat så gräsfröna i slutet av veckan.

lördag 23 juni 2012

Vad gör man en grå midsommardag?

Jo, man kan t.ex. baka jättegoda, nästan saftiga chokladkex och en helt fantastisk kladdkaka. Det blev många adjektiv här, men jag är säker på att jag kommer att göra dessa kex och och denna kaka flera gånger. Kakan innehåller dessutom varken vitt socker eller mjöl eftersom jag använde enbart mandelpulver och muscovadosocker, så den är väl så hälsosam som en kladdkaka kan bli. Jag gjorde halva satsen och det blev helt lagom i en liten form med en diameter på 16 cm. Jag gjorde endast ett botten och så bredde jag nutella ovanpå.

Dåligt sommarväder är en utmärkt ursäkt för att spendera halva dagen i köket, men alla hade inte sådan tur att de fick göra det. Jonas fixade nämligen vidare på garagetaksprojektet.


Ja, det den här bilden är ju då inte tagen idag.



 Men så här såg det ut idag.


Lite blommor var jag förstås också tvungen att fota när vi var ute. Jag tycker att blåklockorna och prästkragarna är så fina. På de två sista bilderna kan ni se vilka färger det är på petuniorna jag fick av mommo och moffa i år. Den mörkaste är min favorit.







torsdag 21 juni 2012

I stället för en tårta

Midsommarafton skall vi fira med grillmat och badtunna hos mina föräldrar. Mitt bidrag brukar vara efterrätten och föga överraskande bestämde jag mig för att göra jordgubbscupcakes i stället för jordgubbstårta. Jag hittade redan i vintras ett recept på jordgubbscupcakes här och jag har väntat på att få prova det. Jag har inte smakat på bakverken men de ser godkända ut. Det är färska jordgubbar både i själva muffinsen och i frostingen samt som dekoration. I morgon skall jag ännu marinera lite grönsaker att grilla, sedan får vi bara njuta.

  Årets bakverk.

Det kan dock vara lite svårt att slå fjolårets rulltårta som ni ser här med färska jordgubbar både inuti och på i kombination med en massa grädde. Mums!


onsdag 20 juni 2012

En vardagsrumsbild

Här spenderas dagarna utomhus just nu. Grävmaskinsgubben som skulle dyka upp idag kommer först nästa vecka, förhoppningsvis på måndag. Han skulle kanske hämta hit maskinerna imorgon. Bra så för då har ungarna något att beundra under veckoslutet. Jonas håller på med det lilla garagetaket som skall komma på gaveln ovanför dörrarna till förrådet och tekniska utrymmet. Själv går jag väl mest omkring och vaktar barn, funderar på hur gården skall bli, vattnar lite och river upp något ogräs här och där. Fast vi har också hunnit träffa vänner och baka. Ikväll plockade vi lite blåklockor och prästkragar samt någonting annat på berget här bakom så jag tänkte passa på att bjuda på en bild inifrån då vi till och med har blommor på bordet.

Tre sorters blommor. Vi får väl plocka fyra till på fredag.

måndag 18 juni 2012

I lådorna

Det växer så otroligt snabbt i våra odlingslådor nu. Kanske lite för snabbt för jag misstänker att potatisplantorna får mer blast än potatis och sockerärterna ska väl inte heller ha för näringsrik jord för att ge bra skörd. Jag antar att den snabba tillväxten beror på att vi har helt ny Musta Multa i lådorna och den innehåller väl en hel del näring. 

Barnen är hur som helst stormförtjusta. Adam är nyfiken på hur mycket potatis det finns under blasten och han väntar ivrigt på att jordgubbarna ska bli röda. Då vi är ute går de ofta en sväng via lådorna och äter sallad, gräslök, citronmeliss, dill och persilja. Den yngre har dock lite svårt att förstå att man inte kan äta allt grönt som växer på utsidan. Jag har redan gjort flera sallader med rädisor, gräslök och egen sallad. Snart får jag säkert hämta gurka, tomat och zuccini av min mommo och moffa. Det lär nämligen ta ett tag innan våra egna tomater blir röda. 

Några förbättringar har jag också planerat till nästa år. Jag tror att jag skall ha örterna i ett par mindre lådor eller korgar på bakterrassen så att jag i lådorna får plats med en salladssort till och mer morot och kanske också lök. Solrosorna tar ju upp onödigt med plats i potatislådan, men å andra sidan verkar det åtminstone hittills ganska praktiskt att låta sockerärterna klättra upp längs med dem och jag hoppas att blommorna kommer att lysa gula ända in på hösten.


 Potatis, solrosor och sockerärter. Rosenskära gömmer sig där under och bland med potatisen också.


 Dill, citronmeliss, två kryddlavendel, persilja, fransk dragon, rosmarin, timjan, gräslök, basilika, död grekisk oregano och salvia.


Lite glest med morötter men många och stora rädisor.


Salladslök som ser lite ynklig ut och två olika salladssorter.


Lite jordgubbar får vi nog. Men ett par av våra tio plantor ser ganska lidande ut.



Här är tomatplantorna vi fick av mommo och moffa.


lördag 16 juni 2012

Cupcakes

Jag testade ett nytt recept på chokladcupcakes och frosting av marängsmörkräm med choklad. Denna gång kändes det nog som om det var lite väl mycket jobb för 12 cupcakes men goda blev de. Receptet var ur boken Dekorera cucpcakes, kakor & tårtor av Annie Rigg. Jag skriver gärna ner det om någon vill ha det.

Tydligen kan jag inte fota mot fönstret. Jag vet inte ens om det beror på mig eller på kameran. Men kameran fungerar nog inte riktigt som den ska den heller.

fredag 15 juni 2012

Dagens höjdpunkter

1. Upptäckten att IKEA-soffan på riktigt blir helt ren då man tvättar alla tygdelar på 60 grader. Dessutom krympte de inte ens så det var hur enkelt som helst att dra tyget tillbaka på kuddarna och över själva stommen. Som ny!



2. Att nästan ha simstrand på gården. Tält, pool, sol och ungar som klarar av att underhålla sig själva. Skönt!

torsdag 14 juni 2012

En kvällspromenad på gården

Efter att barnen somnat gjorde vi en kort stund myggorna sällskap på utsidan. Vi vattnade, plockade undan redskap, verktyg och leksaker och så passade jag på att ta några foton på en del av det vackra som växer här på berget.





onsdag 13 juni 2012

Utomhusstädning

Det är inte bara inomhus som det blir smutsigt och eländigt då man bygger. Idag har jag fyllt två skottkärror med stendamm som täckt en stor del av det fina berget vid garaget ända sedan jordvärmebrunnen borrades för snart två år sedan. Det var inte så smart att göra det efter att vi varit till simhallen för både jag och ungarna blev förstås vita från topp till tå.


tisdag 12 juni 2012

Dagens skörd




För det första har jag skördat våra första rädisor och gjort en färggrann sallad med bl.a. avokado och majs av dem.

För det andra lyckades vi äntligen komma och iväg och titta på utebelysning. Den utfärden gick, trots trötta barn, så bra att vi kom hem med tre stycken lampor från K-Rauta. Om uttrycket tredje gången gillt gäller i byggsammanhang (men jag tvivlar på det) borde vi få hit en grävmaskinsförare i mitten av nästa vecka så tills dess borde vi ha bestämt var vi ska ha lamporna och dragit kablarna till dem. Men grävmaskinsgubben har nu två gånger skjutit upp att komma hit så jag har inte så höga förväntningar.

söndag 10 juni 2012

En cykelutfärd, ett besök, en dörr och en sandhög

Det här inlägget saknar samband och logik, men vi har i alla fall hunnit med mycket idag. Efter lunch cyklade jag med Adam i cykelstolen iväg till den här bloggens hemknut för att njuta av goda bakverk och gott kaffe. Det var nämligen GårdsloppisRally idag. Min mamma slog följe med oss halvvägs och med hem i cykelkorgen följde goda maränger och varsin pikétröja åt pojkarna. Väl hemkomna fick vi besök av min kusin som vi borde träffa oftare för det är alltid lika roligt att ses.

Efter det passade jag på att fota vår ytterdörr som numera ser riktigt välkomnande ut.

 Före.


 Efter. Lite målfärg ännu så blir det nog bra.



Ungarnas kvällsunderhållning. Upp, ner, upp, ner. Fötterna före, huvudet före, rumpan före... Gissa om jag är trött på att ha dessa högar på gården?
 





fredag 8 juni 2012

En materiell önskan gick i uppfyllelse idag

för ser ni vad jag har fått? En cupcakeställning! Som man kan snurra på. Anledningen till denna fina present är att det är vår femte bröllopsdag imorgon. Fem rosor fick jag också. Visst kan man bli glad av världsliga ting, speciellt då man får något som man länge velat ha men inte unnat sig att köpa. Ställningen är så fin att den skall få stå framme någonstans hela tiden trots att den nog tar en del plats.



Jag har faktiskt bakat rabarbercupcakes idag, men jag orkade inte dekorera dem eftersom det skall vara grädde på dem och den vill man nog spritsa på först just före serveringen. Därför blev det ingen bild på dem i ställningen. Istället fick lite makroner och minicupcakes från frysen testa den eftersom vi fick gäster på kvällen. Receptet på rabarbercupcakes har jag rivit ut från någon av vårens Birkatidningar. Jag kan nog skriva det här om någon är intresserad.


torsdag 7 juni 2012

Vad växer det för grön matta i mina odlingslådor?

Idag märkte jag att jorden i tre av mina odlingslådor är täckt av någonting grönt. Jag har haft dukar på lådorna, men nu tog jag bort dem för jag antar att de har någonting med saken att göra. Borde jag göra någonting för att få bort det gröna och vad är det? Mossa, alger, mögel? Som ni märker har jag inte riktigt koll på det här. Jorden i lådan med jordgubbar (där jag varit noga med att ta bort duken till dagen för att blommorna skall pollineras) och jorden i potatislådan är hur fin som helst.




onsdag 6 juni 2012

En finurlig gåva

Vi hade trevligt besök tidigare i veckan och de hade en uppskattad och fyndig gåva med sig, nämligen två tomatplantor och en sådan där säck med mylla som man kan plantera direkt i. Det var bara att göra dräneringsskåror i bottnet och hål för plantorna och sätta ner dem. Vad kunde passa oss bättre? Hur praktiskt som helst här på vår bergiga tomt utan vare sig växthus eller trädgårdsland. Men jag glömde att fråga om det är "vanliga" tomatplantor eller körsbärstomater eller någonting annat. I veckoslutet skall de i alla fall få sällskap av en planta vanliga tomater och en körsbärstomatplanta som vi skall få av mommo och moffa. Eftersom det fanns plats för tre plantor i säcken köpte jag idag en chili till det tredje hålet. Jag satte säcken på en trall i ändan av den stora odlingslådan. På så sätt går det lite lättare att flytta den om det skulle behövas.


Ser ni hur det växer i lådan bakom? Solrosorna, sockerärterna och potatisplantorna börjar vara riktigt stora.


Sedan fick jag äntligen bloddroppen jag köpte för en vecka sedan planterad i den fina stubben min mamma och syster fyndade här på tomten innan vi ens hade grunden fixad. Så sådant har vi grejat med idag.