måndag 3 september 2012

Receptet på lingonrutorna

För att få smeten att räcka till en hel plåt gjorde jag en och en halv sats, men här skriver jag ner det i sin ursprungliga form. Det är nog strösslet ovanpå som gör rutorna så goda.

Deg:
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

Fyllning: 2 dl rårörda lingon (sockra enligt eget tycke) eller lingonsylt (jag tycker att det behövs lite mera).

Strössel:
1,5 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Börja med degen. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret i detta. Tillsätt ägget. Blanda alltsammans. Tryck ut degen i en smord liten långpanna (20 x 30 cm). Fördela lingonsylten över degen. Blanda sedan havregryn, socker och vaniljsocker till strösslet. Smält fettet och häll det över blandningen. Rör om. Bred strösslet ovanpå sylten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar